Mills chili postei

Mills kan også å lage leverpostei
Mills chili postei

Etter den utførlige analysen av ekte ovnsbakt baconpostei som jeg gjorde for litt siden, ble jeg oppfordret av en kollega til å ta en titt på Mills chili postei. Etter en kjapp titt på innholdsfortegnelsen tenkte jeg at det kom til å være fort gjort. Det var bare anmerket ett eneste e-stoff der; E1442. Det overrasket meg litt, at Mills skulle kunne klare å lage en god leverpostei uten å bruke mange av de samme e-stoffene som Gilde måtte bruke i sin.

Det var først når jeg begynte å lese nærmere jeg begynte å forstå hva det faktisk dreide seg om. Mange av de stoffene som innholdsfortegnelsen kun anga med navn var faktisk e-stoffer som ikke var identifisert med e-nummeret sitt. I tillegg til E1442 hydroksypropyldistivelsesfosfat inneholder Mills chili postei disse e-stoffene:

Mills chili postei
Innholdsfortegnelsen
  • E250 Natriumnitritt
  • E270 Melkesyre
  • E300 Askorbinsyre
  • E407 Karragenan
  • E410 Johannesbrødkjernemel
  • E412 Guarkjernemel
  • E415 Xantan
  • E472c Sitronsyreestere av MDG

Jeg har ikke full oversikt over regelverket, så jeg kjenner ikke til alle mulige unntak. Men, det følger av forordning (EF) nr. 1333/2008 artikkel 23, som er innført som norsk forskrift gjennom forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler, at alle tilsetningsstoffer beregnet på sluttbrukeren skal være identifisert med både navnet og E-nummeret. Det har iallefall ikke Mills valgt å gjøre i dette tilfellet.

Uansett, om merkingen er korrekt eller ikke, det som er temaet her er hvor skadelige de forskjellige stoffene kan være for kroppen. Jeg har derfor, som vanlig, undersøkt hvilke skadevirkninger de enkelte e-stoffene som er i dette produktet kan ha.

E250

Dette stoffet heter egentlig natriumnitritt. Det er et vanlig tilsetningsstoff i kjøtt- og fiskeprodukter. Grunnen til at stoffet er mye brukt er at det hemmer bakterien Clostridium botulinum i å produsere sporer med nervegiften botulinumtoksin, som kan føre til den dødelige tilstanden botulisme, eller pølseforgiftning som det heter på norsk. Det er dermed helt klart en fordel å bruke dette stoffet i matvarer som kan inneholde denne grusomme bakterien.

Men natriumnitritt har ikke bare fordeler. Når det kommer i magen kan det gjennomgå en kjemisk prosess og bli giftig. I følge the UK Food Guide kan det føre til akutt methemoglobinemi. Methemoglobinemi kommer av at methemoglobin dannes når jernet i hemoglobin oksideres fra toverdig (Fe2+) til treverdig form (Fe3+). Dette gjør at blodet taper evne til å transportere oksygen. Det gjør at man kan føle seg uvel på mange måter, og tape energi. I de verste tilfellene kan det også føre til hjerneskade eller død.

Ifølge IvyRose Holistic kan natriumnitritt også forårsake hyperaktivitet og danne nitrosaminer som er betegnet som kreftfremkallende.

E270

Dette er melkesyre. Det brukes ofte for å beskytte mot gjær og sopper, gjerne i melkeprodukter. Det har ingen kjente skadevirkninger, men bør ikke gis til små barn og babier. De har ikke utviklet de riktige funksjonene i leveren til å behandle stoffet.

E300

Dette er askorbinsyre, bedre kjent som vitamin C. Sammen med vitamin E er dette et viktig stoff for oppbygning av kroppen, samtidig som det beskytter celler, proteiner og arvestoff mot skade. Selv om det er bra for kroppen kan det ikke tas til inntekt som vitamintilskudd når det er merket som tilsetningsstoff E300 i næringsmidler.

E407

Karragenan er et stoff som utvinnes fra rød-alger. Det brukes i en rekke forskjellige matvarer. Det er et stoff som av mange har vært betraktet som ufarlig, men det har også mottatt økende grad av kritikk fra flere hold. Blandt andre hevder UK food Guide at det kan føre til magesår, leverskade, nedsatt immunforsvar og muligens kreft.

E410

E410 er johannesbrødkjernemel. Det er laget av frøene til johannesbrødtreet, som vokser rundt Middelhavet. Det brukes som fortykningsmiddel. Det kan få vann og olje til å blande seg. Det er veldig søtt, og brukes også som erstatning for sjokolade.

Jeg har ikke greid å finne noen omfattende studier som konkluder med at dette stoffet kan være farlig på noen måte. Men jeg fant beskrevet i en artikkel av Dr. Axe at johannesbrødkjernemel kan føre til at lavere opptak av næringsmidler som sink, jern og kalsium, og at det kan skape en treghet i fordøyelsen.

E412

Dette er guarkjernemel. Det er laget av guar frø. Dersom det blir konsumert i store mengder, uten nok vann, kan det føre til hevelser som blokkerer halsen. Det kan også gi litt ubehag som luft i magen, diaré, og magekramper.

E415

Xantan lages av bakterier gjennom en gjæringsprosess. I det store og hele er stoffet ansett for å være trygt å bruke. Men Nytt Norge hevder at det kan føre til nekrose hos fosteret når det brukes av gravide, og at arbeidere kan få lungeproblemer under produksjonen av stoffet.  Det kan også føre til tarmgass.

E472c

Dette er sitronsyreester mono- og diglyserider av næringsfettsyrer. Det har mange bruksområder som tilsetningsstoff, og kan finnes i mange typer matvarer. Jeg har ikke funnet noe som konkluderer med at stoffet er skadelig, men det er noen som er bekymret for at det kan være kreftfremkallende.

E1442

Dette er en kjemisk modifisert stivelse kalt hydroksypropyldistivelsesfosfat. Ifølge Wotzinurfood kan denne stivelsen være utvunnet  fra genmodifisert mais, som er bekymringsverdig. Det er også sannsynlig at dette er et kreftfremkallende stoff. Alt ettersom hvordan det er behandlet kan det også være skadelig for folk med astma.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *