Ekte ovnsbakt baconpostei

Leverpostei
Ovnsbakt bacenpostei

Leverpostei er et billig, godt og næringsrikt pålegg. Det finnes på mange norske frokostbord. De fleste mennesker klarer å beherske seg, men gir du en leverposteiboks til en hund får du den ikke tilbake før den er slikket helt ren. Det er mange typer leverpostei på markedet. En av favorittene mine er ovnsbakt baconpostei. Den har jeg ofte hatt i kjøleskapet og forsynt meg grovt av.

Jeg hadde alltid tenkt det at leverpostei, det må jo være sunt og godt. Det er jo lagd av kjøtt. Og hvis vi legger til side veganerene sin  doktrine om at kjøtt ikke er bra for kroppen, så inneholder kjøtt mye god næring, og må nødvendigvis være sunt. Men det var før jeg studerte innholdsfortegnelsen. Jeg vet jo at mange produkter inneholder mange e-stoffer.

Tolv e-stoffer
E-stoffer i ovnsbakt baconpostei.

Jeg tror aldri før jeg har sett et produkt som har hele elleve forskjellige e-stoffer. E250, E262, E316, E331, E410, E412, E415, E450, E541, E1414 og E1422. Det ene stoffet, E250, står liste opp to ganger. Hva grunnen til det er vet jeg ikke. Da er det bare rett og rimelig å undersøke hva disse stoffene faktisk gjør med kroppen når vi får dem i oss. Vi vil jo ikke spise noe som kan være skadelig for oss, vil vi vel?

E250

Dette stoffet heter egentlig natriumnitritt. Det er et vanlig tilsetningsstoff i kjøtt- og fiskeprodukter. Grunnen til at stoffet er mye brukt er at det hemmer bakterien Clostridium botulinum i å produsere sporer med nervegiften botulinumtoksin, som kan føre til den dødelige tilstanden botulisme, eller pølseforgiftning som det heter på norsk. Det er dermed helt klart en fordel å bruke dette stoffet i matvarer som kan inneholde denne grusomme bakterien.

Men natriumnitritt har ikke bare fordeler. Når det kommer i magen kan det gjennomgå en kjemisk prosess og bli giftig. I følge the UK Food Guide kan det føre til akutt methemoglobinemi. Methemoglobinemi kommer av at methemoglobin dannes når jernet i hemoglobin oksideres fra toverdig (Fe2+) til treverdig form (Fe3+). Dette gjør at blodet taper evne til å transportere oksygen. Det gjør at man kan føle seg uvel på mange måter, og tape energi. I de verste tilfellene kan det også føre til hjerneskade eller død.

Ifølge IvyRose Holistic kan natriumnitritt også forårsake hyperaktivitet og danne nitrosaminer som er betegnet som kreftfremkallende.

E262

Dette er Natriumacetat. Det er et salt fra natrium og eddiksyre. Det brukes som syreregulerende middel og smakstilsetning i mat. Jeg har ikke greid å finne noen skadelige egenskaper ved dette stoffet.

E316

Natriumisoaskorbat er en antioxidant som bygger på de samme atomene som som vitamin C, og har en lignende oppbygning. Som tilsetningsstoff har det som funksjon å motvirke tap av smak og farge. Det har vært omfattende studier om hvorvidt natriumisoaskorbat kan være skadelig, og det er blitt konkludert med at det er trygt å bruke.

Dersom natriumisoaskorbat brukes sammen med E251 kan det stoppe all vekst av Bacillus cereus, som er en av de mest vanlige sykdomsfremkallende bakteriene vi har.

E331

Dette er salter fra sitronsyre. Det er tre forskjellige typer av dem som alle går inn i den samme gruppen; mononatriumsitrat, dinatriumsitrat og trinatriumsitrat. Den siste er den mest vanlige. Disse finnes i alle levende organismer, og er en viktig del av stoffskiftet. Det kan derfor utelukkes at disse er kreftfremkallende. De finnes i store mengder nær arvestoffet i alle celler. Dersom de hadde vært kreftfremkallene ville alle celler ha utviklet kreft. Det finnes mye av dem i frukt, spesielt sitrusfrukt, kiwi og jordbær.

De fleste kilder sier at det er helt trygt å bruke disse stoffene. Men det er en kilde, Your Health Remedy, som hevder at det hyppig forårsaker alkalose. Det kan dessuten tære på tennene.

E410

E410 er johannesbrødkjernemel. Det er laget av frøene til johannesbrødtreet, som vokser rundt Middelhavet. Det brukes som fortykningsmiddel. Det kan få vann og olje til å blande seg. Det er veldig søtt, og brukes også som erstatning for sjokolade.

Jeg har ikke greid å finne noen omfattende studier som konkluder med at dette stoffet kan være farlig på noen måte. Men jeg fant beskrevet i en artikkel av Dr. Axe at johannesbrødkjernemel kan føre til at lavere opptak av næringsmidler som sink, jern og kalsium, og at det kan skape en treghet i fordøyelsen.

E412

Dette er guarkjernemel. Det er laget av guar frø. Dersom det blir konsumert i store mengder, uten nok vann, kan det føre til hevelser som blokkerer halsen. Det kan også gi litt ubehag som luft i magen, diaré, og magekramper.

E415

Xantan lages av bakterier gjennom en gjæringsprosess. I det store og hele er stoffet ansett for å være trygt å bruke. Men Nytt Norge hevder at det kan føre til nekrose hos fosteret når det brukes av gravide, og at arbeidere kan få lungeproblemer under produksjonen av stoffet.  Det kan også føre til tarmgass.

E450

Dette er en betegnelse som dekker flere stoffer. I henhold til Europakommisjonens egen database (som kan være feil og ikke er rettslig bindende) dreier det seg om difosfater. Hvilke stoffer det omfatter sier de ikke noe mer om. I henhold til norsk wikipedia er det disse stoffene man har med å gjøre; dinatriumdifosfat, trinatriumdifosfat, tetranatriumdisfosfat, dikaliumdifosfat, tetrakaliumdifosfat, dikalsiumdifosfat og kalsiumdihydrogendifosfat. Men det finnes andre kilder som viser til andre stoffer. Se for eksempel noshly.com.

Forklaringen ser ut til å ligge i at dette dreier seg om forskjellige typer bindinger mellom oksygen- og fosforatomer. De kan skape forskjellige oppbygninger av molekylene som blir til forskjellige stoffer, som kan ha forskjellige egenskaper.

Det ser ut som om at det er stor enighet om at disse stoffene ikke har noen kjente bivirkninger når de blir brukt som tilsetningsstoffer i mat, men at veldig høye konsentrasjoner av fosfater generelt kan forstyrre stoffskiftet.

E541

Dette er surt natriumaluminiumfosfat som brukes i bakepulver. Det største problemet med dette ser ut til å være at det inneholder aluminium. Aluminium hemmer opptak av kalsium og fosfor i kroppen. Europaparlamentet har gjort tiltak for å redusere bruken av aluminium i mat. Det er derfor liten grunn til å tro at den mengden aluminium man får i seg ved å spise dette stoffet har noen effekt på kroppen.

E1414

Dette er acetylert distivelsesfosfat, som er modifisert stivelse. Stivelsen kan være modifisert fysisk, med enzymer eller kjemisk for å gi den bedre egenskaper. Denne modifiserte stivelsen ser ikke ut til å være skadelig, men den kan føre til diaré.

E1422

Dette er en modifisert stivelse som er spesialbehandlet for at den skal tåle høye temperaturer. Det finnes ingen kjente skadevirkninger av dette stoffet som jeg har greid å finne fram til.

Én kommentar til «Ekte ovnsbakt baconpostei»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *