Coca Cola

coca cola
Verdens tøffeste drikke

En av de aller beste drikkene som finnes der ute. Den er mer vanedannende enn sigaretter, snus og heroin tilsammen. Den er svart, river i halsen og holder deg våken hele natta. Det er uten tvil den tøffeste av alle drikkene. Kanskje på grunn av den lugubre fortida.

Det sies at i sin første tid var kokain en av ingrediensene. Men, det er lenge siden. Nå er det andre ingredienser som skal granskes. På innholdsfortegnelsen er det to ingredienser som lyser opp. Den første er fargestoff  (karamell E150d). Den andre er surhetsregulerende middel (E338).

cola
Innhold

E150d

Dette er et fargestoff som blir produsert ved å varmebehandle sukker med ammoniakk og sulfitt-holdige forbindelser. Med andre ord, karamell.

Det er studier som har påvist at folk som har stort inntak av drikker som inneholder E150-stoffer ofte kan ha høyt blodtrykk. Man har lenge antatt at det kan ha sammenheng med at disse drikkene også gjerne inneholder mye koffein. I 2005 ble dett likevel avkreftet av en studie som viste at folk som drikker mye kaffe ikke er like utsatt for høyt blodtrykk som folk som drikker cola.

Når man produserer fargestoffet E150d får man et biprodukt som kalles 4-MEI. Hvor mye av dette biproduktet som blir igjen i den ferdige varen kan variere mye, ettersom hvilken teknologi som blir brukt i framstillingen. Det er ikke anbefalt å få i seg for mye av dette stoffet. Studier har vist at det kan føre til lungekreft.

Det er noen ingredienser som brukes til å produsere E150d-stoffer som kan fremkalle reaksjoner hvis du har allergier. Stoff som kan brukes under produksjonen er melk, mais stivelse og malt sirup fra bygg. Det er ikke alltid disse ingrediensene fremkommer på merkingen av den ferdige varen.

E338

Dette er betegnelsen på fosforsyre. Fosforsyre binder seg opp med kalsium og magnesium. Dette kan føre til to problemer. For det første, det kan føre til at kroppen får problemer med å kvitte seg med avfallsstoffene. Det kan føre til nyresykdom og nyrestein. For det andre, ved veldig stort inntak av fosforsyre, kan det føre til at kroppen får problemer med å ta til seg nok kalsium. Dette kan føre til benskjørhet.

2 kommentarer til «Coca Cola»

 1. Vil starte med å si at det er et bra og informativ innlegg. Det eneste jeg savner er en form for samlet vurdering av produktet etter gjennomgangen av e-stoffene i det og en konklusjon som sier noe om hvordan du tenker leseren bør forholde seg til produktet, da du sitter meg en del kunnskap som kanskje ikke vi sitter med.
  Når det kommer til brus, er det ikke overraskende at det er et produkt man bør unngå å drikke for mye av uansett. Så ideelt sett bør man sikkert kutte det ut. Men i forhold til (i dette tilfelle e-stoffer), kunne det vært interessant å få en konklusjon/vurdering fra din sine i forhold til mengde, fare osv.

  1. Hei Ole!

   Takk for et godt innspill.

   Jeg forstår godt at du savner en konklusjon på innleggene mine som handler om e-stoffer. Jeg har valgt å la konklusjonen stå åpen. Meningen er at du som leser selv skal ta et mer bevisst valg på om hvorvidt du ønsker å bruke enkelte produkter eller ikke. Det jeg har gjort er å samle tilgjengelige opplysninger om de forskjellige e-stoffene og presentert dem på en måte som er lett å forstå for folk flest.

   Jeg har ikke faglig kompetanse til å gi en holdbar vurdering/konklusjon på hvor stor mengde av forskjellige produkter som utgjør hvor stor fare. Jeg kan bare vise til Europakommisjonen gjennom EFSA som godkjenner og fastsetter grensene for hvor mye av et stoff som kan være i et produkt, eller til Mattilsynet som gjør den samme jobben i Norge. Det er fastsatt nedre grenser for hvor mye av de fleste e-stoffene som kan være i et produkt. For de fleste stoffer betyr det at de enten er i så små mengder at de antageligvis ikke har store skadevirkninger, eller at det er et teknisk behov som overveier de negative virkningene.

   Forskningen og kunnskapen som EFSA bygger avgjørelsene sine på er ikke alltid lett tilgjengelig. Det er heller ikke alltid like lett å finne fram til hvilke vurderinger som ligger til grunn for avgjørelsene. Dette er et veldig stort og omfattende materie. Derfor er det interessant å se nermere på hva de forskjellige stoffene er og hva de kan gjøre.

   Når jeg gjør research på et produkt styrer jeg i ettertid som regel unna de produktene som kan ha de mest alvorlige skadevirkningene. Samtidig velger jeg å bruke mer av produkter som har færre skadevirkninger, eller virkninger som jeg er villig til å leve med. Det kan du også gjøre basert på den informasjonen jeg har delt her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *