Coca Cola

coca cola
Verdens tøffeste drikke

En av de aller beste drikkene som finnes der ute. Den er mer vanedannende enn sigaretter, snus og heroin tilsammen. Den er svart, river i halsen og holder deg våken hele natta. Det er uten tvil den tøffeste av alle drikkene. Kanskje på grunn av den lugubre fortida.

Det sies at i sin første tid var kokain en av ingrediensene. Men, det er lenge siden. Nå er det andre ingredienser som skal granskes. På innholdsfortegnelsen er det to ingredienser som lyser opp. Den første er fargestoff  (karamell E150d). Den andre er surhetsregulerende middel (E338).

cola
Innhold

E150d

Dette er et fargestoff som blir produsert ved å varmebehandle sukker med ammoniakk og sulfitt-holdige forbindelser. Med andre ord, karamell.

Det er studier som har påvist at folk som har stort inntak av drikker som inneholder E150-stoffer ofte kan ha høyt blodtrykk. Man har lenge antatt at det kan ha sammenheng med at disse drikkene også gjerne inneholder mye koffein. I 2005 ble dett likevel avkreftet av en studie som viste at folk som drikker mye kaffe ikke er like utsatt for høyt blodtrykk som folk som drikker cola.

Når man produserer fargestoffet E150d får man et biprodukt som kalles 4-MEI. Hvor mye av dette biproduktet som blir igjen i den ferdige varen kan variere mye, ettersom hvilken teknologi som blir brukt i framstillingen. Det er ikke anbefalt å få i seg for mye av dette stoffet. Studier har vist at det kan føre til lungekreft.

Det er noen ingredienser som brukes til å produsere E150d-stoffer som kan fremkalle reaksjoner hvis du har allergier. Stoff som kan brukes under produksjonen er melk, mais stivelse og malt sirup fra bygg. Det er ikke alltid disse ingrediensene fremkommer på merkingen av den ferdige varen.

E338

Dette er betegnelsen på fosforsyre. Fosforsyre binder seg opp med kalsium og magnesium. Dette kan føre til to problemer. For det første, det kan føre til at kroppen får problemer med å kvitte seg med avfallsstoffene. Det kan føre til nyresykdom og nyrestein. For det andre, ved veldig stort inntak av fosforsyre, kan det føre til at kroppen får problemer med å ta til seg nok kalsium. Dette kan føre til benskjørhet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *